Egy fúzió kezdete: Gondolatfészek&Gondolkodók + Interjú

Volt már olyan érzésetek, hogy hivatottak vagytok valami nálatok nagyobbat tenni a körülöttetek forgó világért? Álltatok már meg egy pillanatra, egy fedél-nélküli szempár fájó meredt tekintetében keresni a megoldást a sorsára? Sírt már a lelketek, amikor az emberi zsarnokság és önzés miatt a föld pusztulását, emberek megvezetését, kiirtását láttátok? Érdekel mit jelent gondolkodni? Akkor olvass tovább. 


Akartunk volna segíteni, adni, megszólalni, de egyszerűen egy nagyobb hatalom, irányítás, anyagi vonzatú dolog hatására nem tudtunk. Egy aprócska kis pontok vagyunk, mint csillagok az égen, és egyedül tündökölünk, saját fényünk épp csak pislákol, mert elnyomnak a hétköznapok, a megélhetés biztosítása a családunk számára. Mi (GOF) létrehoztunk egy csoportot, amolyan klubként üzemelve, egyelőre csak interneten, hogy valami elkezdődjön végre. 




Mielőtt belemennénk az alapelvekbe, hadd meséljük el neked, honnan is indult el ez az egész. 2010 elején Zsena (GOF. vezetője) a fejébe vette, hogy egy napon létrehoz egy klubot, ahol az emberek ötletelhetnek, tudatra ébredhetnek, ahol a kreativitásuk szárnyalhat, ahol segíthetnek egymáson. Ezt megelőzve létrehozott egy facebookos oldalt, GONDOLATFÉSZEK néven majd egy blogot, melyet éppen most is olvastok. 

Eltelt jó-pár év mire megtalálta a belső hangot, mi is legyen a helyes irány, ill. mire eljutott a megfelelő emberekhez. Ez idő alatt születtek cikkek, ötletek, és közösségi tér is, melyeket rendezvényekkel egészített ki. A facebookos oldalon megtaláljátok a rendezvényeken készített képeket.

Ezután létrejött egy csoport, klub, vitafórum, ahol a tagok, amolyan polihisztor révén a fő témákat boncolgatják nap mint nap:

Környezetvédelem, hajléktalan ügyi kérdések, filozófia, kultúra, struccpolitika, társadalom, lélek, spirituális érdekességek, megújuló energia, aktuális M.o.-i problémák, oktatás, közélet, és ahhoz tartozó ténylegesen fontosabb hírek.

Maga az oldal is, és a csoport is politikától és vallási szerepkörtől mentes, és az is szeretne maradni.
Ez nem egy SZEKTA! Itt nem fontos milyen vallási, politikai, etnikai csoportba tartozol!
Itt a lényed számít, a személyiséged, semmi más.

Miért jó tagnak lenni? 

-mert együtt könnyebb, mint egyedül;
-mert megmutatjuk, hogyan működik a világ több nézőpont által;
-sok partnerségi, baráti kapcsolatra tehetsz szert;
-évente több találkozót is szervezünk; (Egyelőre még csak Budapesten, ahol ötletelünk, mindenkinek a hozott kérdéséről, és közben megismerjük egymást, majd kontaktálunk a számunkra megfelelő személlyel.)
Wass Albert szavaival idézve: "Együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség."


Hogyan jött létre a közös cél? 

Zsena: - Takács Márk egy régi ismerősöm megkeresett, 3 másik ismerősével együtt, hogy szeretne egy jelenlegi világ helyzetét bemutató alternatív médiát. Elképzeléseiben láttam a közös munka lehetőségét, ugyanis a kultúra és a gondolatiság fejlesztésére felolvasó esteket gondolt ki, amit már 1 évvel ezelőtt én meg is valósítottam. Szóval nagy öröm volt számomra az együtt dolgozás lehetősége. 

Mi az ami fontos számotokra? 

Márk:  Szeretnénk valami nagyot alkotni, valami más megközelítésből kiemelni a közhelyes dolgokat is, ezzel párhuzamosan a tudati felemelkedést, melynek ilyen alappilléreket képzelünk el, mint: a vonzás törvénye, meditáció, ősi magyar kultúra, kvantum mechanika, egymás megsegítése, annak a kidolgozása, hogy átálljon a társadalom a tiszta energiaforrásokra, mely magával hozhatja az életszínvonal emelkedését és a bűnözés visszaszorítását. Ezek persze csak alappillérek, amik elősegítik bennünk azt hogy az úton együtt haladjunk végig, és lássuk a fényt az "alagút" végén. 

Hol tart ez a munka most? 

Zs: - Létrehoztunk a facebookon egy nyilvános csoportot, ahol Márkon kívül 4 adminja van a csoportnak.  A projekt még nagyon kezdetleges, ugyanis más városokban élünk, dolgozunk, de amint sikerül összehozni a találkozót, remélem sokkal sikeresebbek leszünk. 


Maga a csoport milyen elveket szolgál? 

Zs: - A fent leírt felsorolás mellett, amit már Márk is megfogalmazott, nagyon fontos az, hogy legyen egy olyan hely, ahol egymás ócsárolása nélkül lehessen megvitatni olyan témákat, ami érdekes, esetleg tabu. Azért van erre szükség, mert velem is megesik olykor, hogy jobban szeretném pl. idegen emberek véleményét kikérni olyan témákkal kapcsolatban, amik érdekelnek, és fontos róluk beszélni. Viszont hiába van kérdezz-felelek csoport, ott a tagok válogatás nélkül kerülnek be, ugyanis egy tudatos csoportba, ha belegondolunk úgyse marad bent olyan ember, aki nem érzi fontosnak ezt a dolgot. Akik pedig tudnak gondolkozni, és kulturáltan vitatkozni egy-egy adott témával kapcsolatban, nem fognak trágár szavakkal bántani senkit. 


Mit szeretnétek még elérni? 

Team: - Hogy minél többen legyünk a csoportban, hogy ne féljenek az emberek ide tartozni, mert senkit se akarunk megtéríteni, csak éppen más megközelítésből is láttatni a dolgokat. Jó lenne ha lenne aktivitás az oldalon, hogy a blogot is olvassák majd, amit majd felvált egy weboldal hamarosan. Szeretnénk ingyenes rendezvényeket is, baráti találkozókat (klubot), kulturális esteket később ennek teret adó állandó helyszínt! A rövidtávú célok egyelőre ezek, de majd úgyis alakul minden a legjobb tudásunk és a tagok ötletei szerint. 

Mit vártok el a hozzátok betérőktől? 

Team: - Azt szeretnénk, hogy beszélgessenek arról ami érdekli őket, és fontos lehet más emberek számára, viszont egyben nyissanak is egymás felé. Későbbiekben, ha megalakul a tényleges klub, akkor egy szívességbankot szeretnénk majd létrehozni. Pl. közülünk valaki jó a rendezvényszervezésben, akkor szívesen fel tudja ajánlani segítőkészségét egyik "felebarátja" felé pl. egy alkalommal. Vagy épp kell egy motivációs löket, azt mi megadjuk neki valami által. A mosolyt, a szeretetet, a nyitott gondolkodást, a kreativitást, építő kritikát várjuk csak el egymástól is. Igazi elvárás nincs, és nem is lesz! 


Amikor a kicsi mutatja a jó példát, nem szabad elutasítónak, kishitűnek lenni, ugyanis egy hegyet lentről kell megmászni, óvatosan haladva a csúcsa felé, de persze előtte nem árt sokat gyakorolni, és átvenni azt, mi az amit szeretnénk. Egy dombra való feljutásból senki nem megy neki egyből a Mount Everestnek, max. csak az aki, nem gondolkodó ember. Merjünk szabadok lenni, szabaduljunk meg a belénk ivódott megfelelési kényszereinktől, és döntsünk nekünk legmegfelelőbben, hogy hova akarunk tartozni. 







Szerző: Gondolatfészek


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése